woensdag 2 november 2011

Fragmenten Seizoensgebonden geïnspireerd door Marten Toonder

Herfstval hst 15
Hier te kunnen leven als schrijver met een Olie B. Bommel-achtige allure.
Een uitbater zijn van een weinig beklante boekhandel met zeeën van tijd om te lezen en te schrijven.
Flaneren op de Brink, een sigaartje kopen en een drankje drinken bij het plaatselijke dranklokaal de Bonte Hond.
Murk dagdroomt door tot de voordeur van huize de Mol en stort zich in het feestgewoel.

Winterverleiding hst 3
Murk zet zijn denkraam open teneinde een oplossing voor zijn financiële crisis te vinden.
Tom Poes verzin een list’ MartenToondert hij,’of bel Wouter Bos, misschien kan die helpen.'

Lentebal hst 8
Karel spuwt zijn gal over de intieme vragen die hij heeft moeten beantwoorden om een uitkering te krijgen toen hij zich geestelijk heeft laten afkeuren.
'Ik moest bij de GGD een uitgebreide vragenlijst invullen, als ik niet mee zou werken zou ik financieel gekort worden.'
'Ze vroegen me zelfs of ik ooit kwalen aan mijn geslachtorganen heb gehad, nou vraag ik je, wat heeft Zwelgje nu met mijn psychische gesteldheid te maken.'
Murk heeft er nooit aan kunnen wennen dat Karel zijn geslachtsdeel heeft vernoemd naar het door Marten Toonder voor zijn als Als je begrijpt wat ik bedoel verfilmde verhaal de Zwelbast bedachte koosnaampje voor het draakje dat in omvang toeneemt als het plezier heeft.
Maar hij vindt het nu niet het juiste moment om zijn vriend op het misbruik van het gedachtegoed van een van zijn literaire helden aan te spreken en laat hem zijn tirade vervolgen.

Lentebal hst 9
Het programma is bijna ten einde, het laatste deel wordt gevuld met een aflevering van de hoorspelserie die gemaakt is van een van de verhalen die Marten Toonder over de heer Olie B. Bommel schreef.
Toonder schreef de oorspronkelijke versie van deze vertelling toen hij zeventig was, maar dat is aan het taalgebruik niet te merken, dat is even scherp als altijd.
De inhoud sluit wonderwel op de voorgaande gesprekken aan, Bommel is na een auto-ongeluk flink confuus en knapt weer op van druppels die hij van zijn oude warhoofdige huisarts krijgt.
Het middel is bedoeld om lichaam en geest te verjongen maar blijkt helaas ook vervelende bijwerkingen te vertonen, de arts die ze ook nam gooit alle andere medicijnen de deur uit en deoude heer Bommel jat in afwachting van de reparatie van zijn oude schicht een andere auto.
Als Murk de radio na afloop van het luisterdrama uitzet en in slaap valt weeft zijn brein schimmige draden tussen het verhaal en hetgeen hij de voorbijgevlogen dag heeft meegemaakt.
'In het werkelijke leven speelt geld helaas wel een rol.'
'Die Bommel liep bij het verkeersongeluk met zijn oude brik een bult op zijn hoofd op dezelfde plek als de frons bij moeder vanochtend zat en sprak daarna zeer verward.'
'Zo zie je maar weer eens dat hersens een kwetsbaar onderdeel van de mens zijn, de een blijft tot het eind van zijn leven verschoond van malheur aan zijn denkraam zoals Toonder die tot hij dik in de negentig in een woon- en werkcentrum in het Gooi overleed even helder bleef en een ander heeft minder geluk.' 

Meer fragmenten uit Seizoensgebonden vindt u hier

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten